Muslimer i danske medier

Når muslimer finder vej til danske avisspalter, optræder de ofte i negative historier. Det viser en undersøgelse af ca. 1.600 journalistiske artikler fra BT, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten, Politiken, Berlingske og Information fra 1999 til 2013, som jeg foretog. Senere undersøgelser – fra 2013 og årene frem – bekræfter, at tendensen fortsætter.

Selv når de bringer rosende historier om muslimer med succes, ender de med at reproducere stereotype forestillinger om islam.

  • Hvad skriver de danske medier helt præcist (jeg fremviser nogle eksempler)?
  • Hvad kan man gøre for at lave en anden dækning (kvoter? interviewe muslimer i almindelige historier)?
  • Hvor reelle er de fænomener, som ofte omtales (såsom æresdrab, tvangsægteskaber, social kontrol)?

…Jeg skrev mit speciale på Syddansk Universitet om “Mediernes dækning af muslimske kvinder.”

Det sagde de om mine oplæg